Per Morbergs oxrullader med gräddsås

 

En klassisk rätt som är en gammaldags husmanskosträtt och som smakar som svunna tider.

4 port
 
Ingredienser 

600 g (8 skivor) tunt skivat oxytterlår eller -innanlår 
1 st morot 
1 st gul lök 
2 msk fransk senap 
100 g bacon 
50 g cornichoner 
1 l oxbuljong 
2 msk tomatpuré 
salt och peppar 


Gräddsås

buljongen från rulladerna 
3 dl vispgrädde 
1 msk svartvinbärsgelé 
nymalen vitpeppar 

Gör så här

Skala moroten och löken. Skär moroten i stavar och skiva löken.

Lägg köttskivorna på bänken. Bred på senap och lägg en skiva bacon ovanpå. Lägg lök, morotsstavar och cornichoner längst ner på köttskivan. Salta, peppra och rulla ihop.

Trä rulladerna på ett stort grillspett och bryn spettet i en stekpanna. Lägg ner dem i en kastrull och häll på buljongen. Brässera köttet i cirka 45 minuter eller tills det släpper från spettet. Lyft upp rulladerna och lägg dem åt sidan.

Koka ner buljongen tills 1/3 återstår. Tillsätt grädden. Låt koka upp och smaka av med gelé, eventuellt lite salt och peppar. Vill du ha tjockare sås,